rogierplein by xaveer de geyter architects

   
courtesy: XDGA copyright
xaveer de geyter architects (xdga) have won the competition for the reconstruction of the rogierplein in brussels. in the future a remarkable glass canopy will not only enhance the square, but will also be a beacon in the city, clearly visible from a distance.

the chaos that characterizes brussels and the rogierplein will be preserved. the square is a spot in which several currents meet, generating a crude and chaotic result. this clash creates a city dynamic that, in the best interest of the city, should be maintained. the intervention of xdga adds a significant quality and converts the place into a ‘hot spot’ in the brussels pentagon.

the proposal of the project mainly contains three enhancements. the strip alongside the small ‘ring’ around brussels will become a pedestrian zone, a promenade which will be partly covered by a glass canopy. with a diameter of 66 meters (approx. 216 feet) it will encompass all the events occurring in the square. its structure exists of ribs on which the glass is hung. the construction is symmetrical as only the base slants to connect with the existing subterranean column structure. the footing of the canopy will be accommodated with a patio which will serve as the entrance to the centre platform of the underground (subway).

xdga received the assignment after a competition organized by the ministry of transport and infrastructure. five bureaus submitted proposals. the reconstruction, which will cost approximately 20 million euros, will commence in october next year.
www.xdga.be
XDGA (c)
courtesy: XDGA
members   l   services   l   privacy policy © stijn rolies 2002-2017